Top 10 programlehetőség dél-lengyelországi buszos kirándulásokhoz

Dél-Lengyelország számos vonzó úti céllal rendelkezik, ahová irodánk is előszeretettel szervez nagysikerű csoportos kirándulásokat. Népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy közúton is néhány óra alatt megközelíthető a csodálatos látványt nyújtó Kárpátok hegyvonulatai között, így ideális lehet azok számára is akik csak egy hétvégére ruccannának ki, másrészt a lenyűgözően sokszínű kulturális és természeti értékek minden korosztály számára nyújtanak felejthetetlen emlékeket.

Az alábbi látnivalók önmagukban is megérik a rövid utazást, de közelségük miatt érdemes akár közutazás, vagy csillagtúra szerűen többet is útba ejteni.

Krakkó

Krakkó Lengyelország történelmi királyi fővárosa, mely jelenleg is fontos kulturális, turisztikai és oktatási központ. A történelmi Óváros és a Kazimierz kerület 1978-óta fent van az UNESCO világörökségi listáján. Budapestről 5 – 6 óra alatt elérhető és csak a szabadságunk hossza, és a kirándulások alkalmával diktált tempó szabhat határokat annak, hogy mennyi élménnyel gazdagodunk itt tartózkodásunk során. Hála annak, hogy az óvárosban szinte egymást érik az egyedülálló nevezetességek, így gyalogosan érdemes nekivágni a város felfedezésének, esetleg fel lehet pattanni a Wavel-domb tövéből induló kirándulóhajókra, hogy a Visztulán ringatózva élvezzük a szemünk elé táruló élő történelmet.

Aki Krakkóban jár mindenképpen keresse fel a Barbakánt a városfal egyik őrtornyát, ahonnan csak pár lépés a Flórián-kapu ami a város védőszentjéről kapta a nevét és a legjobb kiindulási pontként szolgál a város felfedezéséhez. A kapun áthaladva a sétálóutca egyenesen a város főterére visz ahol a híres Posztócsarnok, a Mária templom, a Szent Adalbert templom, a városház tornya és Adam Mickiewicz szobra is áll.

A Wavel-dombon helyezkedik el a királyi palota, mely számos állandó és időszakos kiállításnak is otthont ad, továbbá a Wavel székesegyház, melyet neveznek még Szent Szaniszló és Szent Vencel székesegyháznak is. A székesegyház szolgált a lengyel királyok temetkezési helyeként, így megtekinthetjük itt I. Ulászló magyar király jelképes szarkofágját és Jagelló Ulászló vörös márvány sírját.

Aki olyan szerencsés, hogy a fenti látnivalók látogatása után még van lehetősége további kirándulásra, vagy már nem először jár a városban az fedezze fel a Kazimierz kerületet, benne a régi Zsinagógával, a Jagelló egyetemen a Collegium Maiust, az állatkertet, a krakkói halmokat, az óvárost körülölelő parkot, vagy válasszon kedve szerint a város számos múzeuma vagy temploma közül kedve szerint.

Zakopane

Zakopanét Lengyelország téli központjaként is ismerhetjük, ez azonban nem jelenti azt, hogy csak télen érdemes ellátogatni a legmagasabban fekvő lengyel városba. Hangulata és természeti értékei az év minden napján lenyűgözik az ide látogatókat. A város őslakosai a gurálok, akik a területen élő szláv népcsoport tagjai és akiknek köszönhető a város egyedülálló gasztronómiája és építészete is. A Willa Koliba az első gurál stílusúnak nevezett épülete jelenleg is megtekinthető a városban. A város sétálóutcájának teljes hosszát elfoglalják a helyi árusok standjai, ahol kézműves sajtokat, lekvárokat és népművészeti termékeket is lehet vásárolni. A sétálóutca végéből induló sikló a Gubalówka csúcsához szállítja a látogatókat 300 méteres szintkülönbséget leküzdve alig 3 perc alatt. A város másik feléből lanovka szállítja a kirándulókat és a síelőket a Kasprowy-csúcsra, ami 1987 méteres magasságával az egyik legnépszerűbb síközpont.

Zakopne környékén kirándulva számos fatemplomra bukkanhatunk, melyek közül a legrégebbiek még a XIV. században épültek és a gótikától a reneszánszon és a barokkon át az újabbakig számos építészeti stílust képviselnek.

A Lengyel-Tátra legnépszerűbb kirándulóhelye a Tátra legnagyobb kiterjedésű tengerszeme a Halas tó (Morskie Oko). A tavat csak gyalogosan, vagy lovas kocsival/szánnal lehet megközelíteni.

Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor

Ez a programlehetőség sokaknak nyomasztó lehet, de a történelem egy darabjának megismerésére szolgál mely során tiszteletet lehet tenni a népirtás áldozatai előtt. A területe 191 hektár, barakkok nagy része jelenleg múzeumnak ad otthont, melybe bemutatják a haláltábor működésének megrázó bizonyítékait, fényképeket, személyes tárgyakat. A tábor áldozatainak számát nehéz meghatározni, de valószínűleg több mint egymillióan voltak, főleg zsidó származású emberek. Birkenau területén a Nemzetközi Mártírok Emlékműhöz a világ minden tájáról érkeznek zarándokok.

Wieliczkai sóbánya

A bánya a XIII. századtól 1772-ig a krakkói sóbányászat részét képezte, de jelenleg múzeumként üzemel és az UNESCO világörökség része. A wieliczkai bányában 9 szintet különböztetnek meg, melyekből az első – a Bono szint – 64 méter mélyen van, míg az utolsó 327 méter mélyen fekszik. A tárnák összes hossza az összekötő folyosókkal, tavakkal, termekkel, aknákkal együtt meghaladja a 300 kilométert, össztérfogatuk pedig mintegy 7,5 millió m³. A termei közül az egyik legérdekesebb a Szent Kinga Kápolnája. mely 101 méter mélyen helyezkedik el és a világ legnagyobb föld alatti temploma. A bányában a hőmérséklet állandó 12-14 fok közötti, így nyári kirándulás során is érdemes jobban felöltözni, hogy a két órás látogatás során ne fázzunk meg. Légúti megbetegedésekben szenvedőknek a bánya mikroklímája gyógyító erővel bír.

Czestochowa

A város legnagyobb vonzereje a pálos monostor a Jasna Góra (Fényes Hegy) és a benne található csodatévő Fekete Madonna ikon, mely a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma és zarándokok ezreit vonzza. A legenda az ikont szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott és 1382 óta védelmezi a kolostort. A Fekete Madonnának tulajdonított legnagyobb csodáról ír a Nobel díjas lengyel író Henryk Sienkiewicz az Özönvíz című művében.

Csorsztini-tó

A Dunajec felduzzasztásával létrejött Csorsztini-tó két partján áll Csorsztin vára és a Nedeci vár melyek egykor Galícia és Magyarország határát őrizték. A Dél-Lengyelországon is végigsöprő tatárjárás idején V. Boleszláv lengyel fejedelem és felesége, Árpád-házi Kinga, IV. Béla magyar király lánya Krakkóból a Csorsztini várba menekült. Nedec vára kisebb megszakításokkal 1944-ig magyar családok birtokában volt.  Mind a két vár otthont ad kiállításoknak, melyek folyamatosan látogathatóak.

A várak látogatása mellett a környéken érdemes kipróbálni a sekély, de sebes sodrású Dunajec  zúgói közötti tutajozást. A bevált tutajtúra hossza 15 kilométer, melyet vízhozamtól függően 2-3 óra alatt lehet megtenni gyönyörű környezetben, népviseletbe öltözött vezetők segítségével.

Wadowice – II. János Pál pápa szülőháza

Az általunk II. János Pál pápaként ismert egyházi méltóság Karol Józef Wojtyła néven látta meg a napvilágot 1920-ban Wadowicében. A szülőházában berendezett múzeum méltó emléket állít a méltán népszerű egykori katolikus egyházfőnek. A múzeum bemutatja a pápa életének első szakaszát, mely a Rómába költözéséig tartott.

Krynica-Zdrój

A város Lengyelország legnagyobb fürdővárosa így kihagyhatatlan élményt nyújt azok számára akik a pihenést és kikapcsolódást részesítik előnyben. Emellett a ajánlatos azoknak is akik a téli sportok vagy a hegyi kerékpározás szerelmesei, és a fizikai igénybevétel után wellnessezéssel lazítanának. A városra csodálatos kilátás nyílik a Jaworzyna Krynicka hegyről, ahová felvonóval lehet eljutni.

Tyniec – Srebrna Góra

Tyniec egy történelmi falu a Visztula partján, mely jelenleg közigazgatásilag Krakkó városához tartozik. A hatalmas mészkősziklákon álló Tyniec nevezetessége az itt álló bencés apátság amit az egyik magyar utikönyv szerint 1044-ben alapított I. Kázmér lengyel fejedelem, más néven Megújító Kázmér. A bencés rend önfenntartó életet él jelenleg is a kolostorban és környékén. Az épületekben található múzeum és az itt megrendezésre kerülő komolyzenei koncertek miatt is érkeznek ide látogatók. A hely igazi középkori hangulatot áraszt  a kolostortemplommal, melynek  mai formáját a XVII. században nyerte el (ennek helyén állt a Kázmér által építtetett román stílusú bazilika, mely a tatárjárás idején teljesen elpusztult).

Tychy sörgyár

Lengyelország legnépszerűbb söre a tychy sör az ország legelső sörgyárából származik. Az első sörgyárat Tychyben valószínűleg alapították majd a XVIII. század vége felé épültek itt az első kőépületek. 1861-ben a hercegi építészeti terv alapján épült itt az az épületegyüttes, amelyet kifejezetten a legújabb technológiával folytatott sörgyártásra szántak. Megmaradt a régi sörgyár térbeli elrendezése, továbbá néhány, a XIX. század második feléből származó érdekes építészeti megoldásokat felmutató épület is. A gyár jelenleg is üzemel, a gyaártás folyamatát pedig szívesen ismertetik meg az ide látogatókkal.